czwartek, 29 grudnia 2011

SZYNECZKI DROBIOWE




SKŁADNIKI

- pierś z kurczaka
- sól peklująca (lub zwykła sól)

siatka wędzarnicza

WYKONANIE:
Mięso zapeklowałem 'na mokro' w roztworze w proporcjach 1kg soli/ 10l wody, bez nastrzykiwania, przez ok 24 godziny w chłodnym pomieszczeniu.
Następnie piersi podzielone na połówki zostały zawiązane w siatce wędzarniczej i poddane procesowi parzenia w temp 75-85stopni przez ok 45min.
Po uparzeniu mięso odcedziłem i zostawiłem do wyschnięcia

Następnie szyneczki zostały umieszczone w wędzarniku i poddane wędzeniu gorącym dymem przez okres ok 4 godzin. 
Wystudzone szyneczki nadają się bezpośrednio do spożycia, w smaku nie odbiegają znacząco od klasycznej szynki. Mięso soczyste i pełne, delikatne, idealne na chlebek lub do sałatek. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz