czwartek, 29 grudnia 2011

TWARÓG CHUDY WĘDZONY




  Serek spróbowałem wędzić pierwszy raz - okazało się to całkiem trafnym pomysłem, który z pewnością będę powtarzał w przyszłości.


SKŁADNIKI:
- kostki chudego twarogu (w moim przypadku serek Aro 350g kostka)
- zioła wg uznania - papryka, majeranek, pieprz, czosnek
- siatka wędzarnicza lub gaza/bandaż o grubym oczku


Serek obtoczony w ziołach został umieszczony w siatkach a następnie zanurzony w solance o proporcjach 80g na litr wody na 24 godziny. Następnie serki wyjąłem i osuszyłem. Wędzenie odbywało się gorącym dymem przez ok 3godziny.


Serki po przekrojeniu zwarte i niekruszące się. W smaku przypominające oscypek ale bez skrzypienia i gumowatości oscypka której nie lubię. Ekstra dodatek do chleba jak i do sałatek :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz