czwartek, 29 grudnia 2011

UDKA KURZE WĘDZONE






SKŁADNIKI


- udka kurczaka ze skórą
- sól peklująca (lub zwykła sól)


bawełniany sznurek


WYKONANIE:
Mięso zapeklowałem 'na mokro' w roztworze w proporcjach 1kg soli/ 10l wody, bez nastrzykiwania, przez ok 24 godziny w chłodnym pomieszczeniu.


Następnie udka zostały poddane procesowi parzenia w temp 75-85stopni przez ok 45min.
Po uparzeniu mięso odcedziłem i zostawiłem do wyschnięcia oraz dowiązałem sznureczki do zawieszenia w wędzarniku.


Wędzenie gorącym dymem trwało ok 4 godzin do uzyskania pożądanego koloru.


Po ostygnięciu mięso nadaje się bezpośrednio do spożycia, skórę można oddzielić wraz z pozostałym tłuszczem. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz