poniedziałek, 26 grudnia 2011

ZAPIEKANKA SEROWA

Kolejny przepis którego zostałem ostatnio absolutnym fanem. Danie bazujące na przepisie podanym przez Ally, które jednak ma tyle wariacji i możliwości, że chciałoby się je robić codziennie. 
SKŁADNIKI(baza):
- kostka chudego twarogu - 350g
- pół kg mielonego mięsa z kurczaka lub indyka
- 1 jajko
- 3 łyżki otrębów (niekoniecznie)
- 2 rozgniecione ząbki czosnku lub łyżeczka czosnku granulowanego
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka


PRZYGOTOWANIE:
Ser wrzucamy do naczynia i rozgniatamy, dodajemy mięso, jajko, otręby i przyprawy - wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej wyrobić ciasto ręcznie - wtedy najrówniej wszystko nam się połączy). 
Wymieszaną masę wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika na godzinę, na 180 stopni. W tej wersji zapiekanka doskonale nadaje się na danie główne do I fazy.


II faza: do wymieszanej masy dodajemy warzywo na jakie mamy ochotę :) Ja w tej wersji zrobiłem zapiekankę ze szpinakiem zagłębiając po prostu w ciasto kawałki mrożonego szpinaku. Ale możliwości jest ogrom - można dodać niemal dowolny składnik: brukselkę, paprykę, suszone pomidory, grzyby, podobnie z przyprawami - zachęcam do eksperymentowania :)


Po wystudzeniu zapiekanka doskonale daje się kroić na plastry - co pozwala ją zastosować w roli dodatku do chlebka dukanowego lub na III f do pełnoziarnistego zamiast wędliny czy sera żółtego.

2 komentarze:

  1. zabieram się do tej zapiekanki i zabieram, ale przez tą fotkę chyba się w końcu zabiorę ;) Pyszna fotka Ptaszku

    moria

    OdpowiedzUsuń
  2. Fotka nie umywa się do Twoich, ale zabierz się zabierz - myślę że ze swoim talentem znajdziesz do niej z tysiąc nowych zastosowań :) Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń