poniedziałek, 26 grudnia 2011

ZUPA DYNIOWA

SKŁADNIKI:
1 cebulka
3/4 litra pokrojonej w kostkę dyni
1 laska wanilii
bulion (z kostki lub wywar z piersi kuraka)


PRZYGOTOWANIE:
Pokrojoną drobno cebulkę zeszklić w rondlu lub na patelce. Przełożyć do większego garnka, dodać dynię, posolić. Smażyć 10-15 minut podlewając odrobiną wody w razie potrzeby i mieszając od czasu do czasu. Następnie zalać dynię gorącym bulionem tak aby przykryć całość. Zagotować i gotować na małym ogniu ok 15min aż dynia zmięknie. 
  W międzyczasie dodać wanilię - laske trzeba rozciąć na pół, wyskrobać ziarenka łyżeczką i dodać do zupy, podobnie jak puste połówki laski. Z ugotowanej zupy wyłowić puste kawałki laski wanilii i całość zmiksować blenderem. Doprawić do smaku pieprzem ew odrobiną soku z cytryny. 


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz