poniedziałek, 26 grudnia 2011

ZUPA POROWA

To jeden z moich ulubionych przepisów, robiący zresztą furorę wśród rodziny. Wyjątkowo proste przygotowanie i ekspresowy czas przygotowania zupki (pół godziny) powodują, że jest on stałym składnikiem menu, zwłaszcza gdy dostępność niektórych warzyw jest ograniczona.
W oryginale używa się 2 dużych ziemniaków pokrojonych w kostkę, ale dla potrzeb dukana zamieniłem je na kalafiora który doskonale sprawdza się w tej roli :)




SKŁADNIKI:
- 2 średnie pory
- pół kalafiora
- wywar z kurczaka lub kostka rosołowa
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa


PRZYGOTOWANIE:
Pory myjemy, rozkrawamy na pół i kroimy w 1-2cm kawałki. Wrzucamy do garnka i na odrobinie wody lub kilku kroplach oleju doprowadzamy do zeszklenia dusząc pod przykryciem.
Dodajemy pociętego na różyczki kalafiora i posypujemy wszytko obficie startą gałką muszkatołową. Następnie zalewamy warzywa wywarem z kuraka lub wodą z rozpuszczoną kostką rosołową. Całość doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez ok 20min. Na koniec gotowania doprawiamy solą ew pieprzem.


I tutaj nieco drogi się rozchodzą - w zależności od tego co kto lubi po ugotowaniu można potraktować zupę blenderem - co da nam sympatyczną zupę-krem - i podać np z grzankami. Ja osobiście lubię wersję niemiksowaną.


Dla reszty rodziny polecam wypróbowanie wersji z ziemniakiem (ew. na III fazie jako danie skrobiowe). Pora można wtedy również zeszklić na odrobinie masła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz