wtorek, 17 stycznia 2012

MIĘTOWA FANTAZJA



Trafiłem kiedyś na podobny przepis z kiwi i kokosem. Bardzo spodobała mi się forma przekładańca :) Przerobiony dukanowo przepis poniżej :


SKŁADNIKI:


galaretka miętowa
- 500ml wrzątku
- 2 łyżki syropu miętowego
- 1 kopiasta łyżka żelatyny
- słodzik do smaku


mus kokosowy:
- 500g mielonego serka (np Emilki lub podobny)
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 kopiasta łyżka żelatyny
- słodzik do smaku
- aromat kokosowy


Rozpuszczamy żelatynę we wrzątku, dodajemy syrop i słodzik, zostawiamy do wystygnięcia. Mus kokosowy robimy bardzo podobnie jak ptasie mleczko - mieszamy serek z jogurtem i aromatem, osobno rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku żelatynę ze słodzikiem. Miksując dolewamy powoli żelatynę spieniając jednocześnie masę.
Teraz 'najtrudniejsza' część operacji ;) Przygotowujemy naczynia - zwilżamy lekko brzeg wodą i mokrą krawędzią dotykamy do ksylitolu (normalnie robi się to cukrem, ale ksylit do złudzenia go przypomina), na brzegu powinna zostać krystaliczna obwódka. Wlewamy ostrożnie do szklanek albo salaterek pierwszą warstwę (u mnie mus), uwaga, trzeba zrobić to z dużym wyczuciem, żeby nie popsuć sobie 'dekoracji' Odstawiamy do lodówki albo nawet do zamrażarki na jakieś 15 min - do stężenia masy. Wyjmujemy naczynia i znowu bardzo ostrożnie wlewamy schłodzoną galaretkę - powtarzamy proces z lodówką/zamrażarką. Kiedy galaretka się zetnie, wlewamy znowu mus... Ważne, ponieważ serek zetnie się nam bardzo szybko, trzeba go co kilka minut dokładnie przemieszać w trakcie schładzania warstwy galaretkowej.
Po wlaniu ostatniej warstwy odstawiamy do ścięcia. Gotowe :D
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz